Bijna iedereen krijgt vroeg of laat te maken met de enorm gestegen energiekosten. Een investering in zonnepanelen kan dan een goede optie zijn. Dit geldt eens te meer nu de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen met twee jaar is uitgesteld naar 2025. Hieronder leggen we je uit wat dit precies inhoudt.
Salderingsregeling
Wie energie opwekt met zonnepanelen, kan deze energie terugleveren aan de energieleverancier. De energie die wordt teruggeleverd, wordt verrekend met de energie die via de energieleverancier wordt afgenomen. De energieleverancier vergoedt dan dus hetzelfde tarief als dat in rekening wordt gebracht voor afgenomen energie. Deze regeling wordt de salderingsregeling genoemd.
Let op: huishoudens die meer energie opwekken dan afnemen, krijgen over het meerdere van de energieleverancier een lagere vergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, verschilt per energieleverancier.
Eigenlijk zou de salderingsregeling vanaf 2023 stapsgewijs worden afgebouwd. Dat betekent in de praktijk dat je voor de energie die je teruglevert, een steeds lager bedrag ontvangt van de energieleverancier. Hierdoor wordt de terugverdientijd van zonnepanelen dus langer.
De afbouw van de salderingsregeling is echter uitgesteld tot 2025. Vanaf dat jaar mag nog slechts 64% van de teruggeleverde stroom worden gesaldeerd. Dit percentage wordt de komende jaren afgebouwd tot 0% vanaf 2031. Als eigenaar van zonnepanelen krijg je dan een vaste (lagere) vergoeding voor iedere kWh aan stroom die wordt teruggeleverd.